‘Carrers amb història (29)’: Magí Marcé, de ‘El Diluvio’ a l’alcaldia

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui va ser Magí Marcé?

Marcé va ser alcalde de Sabadell durant dos períodes de la Segona República. De fet, la inestabilitat que va caracteritzar el període republicà s’explica també a través del que va durar a l’alcaldia. En un primer moment, vuit mesos (entre febrer i octubre de 1934). En un segon moment, encara menys: tres mesos entre el mes de gener de 1936 i el mes d’abril del mateix any.

Magí Marcé va arribar a Sabadell amb 12 anys, on va treballar de manyà i va participar en activitats sindicals amb Teresa Claramunt, Salvador Seguí (el noi del sucre), Francesc Layret i molts d’altres sota els idearis anarquistes de Kropotkin, Francesc Ferrer i Guàrdia o Elisée Reclus. Després de la Setmana Tràgica, molt intensa a Sabadell, es va exiliar a París durant dos anys. Va tornar a Sabadell i va començar a vendre cafè pels carrers (una professió perduda fa ja dècades). Després va arrendar durant molts anys el popular bar ‘El Diluvio’, centre de trobada dels progressistes locals, on va guanyar amistats, reconeixements i prestigi.

L’any 1931, amb l’arribada de la Segona República, va ser escollit regidor de Sabadell en representació del Círcol Republicà Federal. L’any 1934 va ser nomenat alcalde per unanimitat del consistori, amb un equip de govern del Círcol Republicà Federal (amb Fidela Renom com a primera dona regidora de Sabadell), gent d’Esquerra Republicana i un representant de la USC.

Els fets d’octubre de 1934 van provocar la caiguda del govern, ja que l’autoritat militar va suspendre el consistori. Un any i mig després, després de la victòria del Front Popular en les eleccions, Marcé va tornar a ser escollit alcalde, però passats tres mesos va demanar ser rellevat per motius de salut, i va ser substituit per Joan Miralles.

Quan va acabar la Guerra Civil, Magí Marcé es va exiliar a França. Però va tornar l’any 1940, primer a Barcelona i després a Sabadell, on l’alcalde falangista Josep Maria Marcet, propugnava el retorn d’alguns republicans. Marcé havia acollit i protegit diverses persones a casa seva durant la Guerra Civil. Marcé va viure a Sabadell fins l’any 1967, quan va morir.

On es troba la plaça de Magí Marcé?

Sabadell dedica des de fa 20 anys (des del 22 de desembre del 1993, segons indica el nomenclàtor) una plaça, val a dir que no gaire destacada, a Magí Marcé. Està situada al barri de Can Feu, just al costat del passeig de Can Feu i un lloc on cada dia desenes d’estudiants del centre Jaume Viladoms fan l’entrepà durant l’hora del pati.