Foto de portada: Èlia Soriano (ERC), Anna Lara (Crida), José Luis Fernández (Cs), Lluís Matas (Junts) i Antonio Roa (En Comú Podem). Autor: Jordi M.

Debat del Cercle d’Entitats: torn per a l’economia i l’urbanisme

Torn per a l’economia i l’urbanisme. La tercera ronda del cicle de debats del Cercle d’Entitats ha posat sobre la taula alguns dels temes d’actualitat que més preocupen a la ciutadania, com la creació de llocs de treball de qualitat i el model de mobilitat que ha d’assumir la ciutat.

Han participat com a representants dels partits Pol Gibert (PSC), Èlia Soriano (ERC), Anna Lara (Crida), José Luis Fernández (Cs), Lluís Matas (Junts) i Antonio Roa (En Comú Podem). La sessió ha estat moderada per Joan Muñoz, periodista de TV Sabadell Vallès. Aquestes són algunes pinzellades sobre les seves intervencions.

Pol Gibert (PSC)

El representant socialista ha defensat el treball que ha dut a terme el govern durant el mandat en l’atracció d’indústria de “valor afegit”, esmentant casos com la nova seu de Toyota Material Handling a Sant Pau de Riu-Sec o l’empresa Celestia enfocada en els nanosatèl·lits. En aquest sentit, el primer tinent d’alcaldessa ha defensat que cal seguir apostant per la Formació Professional i intentar “aliniar la formació cap a la indústria que volem tenir”. Respecte a la Ronda Nord, la posició del PSC és clara: la consideren “necessària”, alhora que defensen que hi ha “consens” per a construir-la.

Èlia Soriano (ERC)

Per part d’Esquerra Republicana, la regidora Èlia Soriano ha defensat que cal incentivar la competitivitat dels polígons sabadellencs amb mesures com reduir el cost energètic de les empreses, amb plaques solars finançades per l’ajuntament o aerogeneradors. En aquesta línia, ERC aposta per una “indústria basada en la recerca i el desenvolupament”, per l’economia circular i pel producte de “quilòmetre zero”, entre altres propostes. Pel que fa a la formació de professionals, els republicans consideren que s’ha de seguir potenciant la FP Dual. Com han defensat fins ara des del grup municipal, ERC Sabadell creu en un model alternatiu a la Ronda Nord per solucionar els problemes de mobilitat.

Anna Lara (Crida)

“Hem d’anar a buscar els models de negoci que tenen oportunitat de crèixer a Sabadell” ha començant explicant Lara. La regidora ha defensat que s’ha de “pensar en la transició energètica”, perquè “totes les industries que no s’hagin adaptat a les noves necessitats tindran dificultats molt greus”. En aquesta mateixa línia, des de la Crida es vol buscar una economia molt més local i defensen el model Àrea Vallès i la formació especialitzada. Segons Lara, aquesta és la millor opció per “decidir aquí què volem fer amb els recursos” i per adaptar-se a la situació d’emergència climàtica. A més, la representant de la Crida ha argumentat que al Vapor Llonch s’hi podria crear una “agència de desenvolupament socioeconòmic”. En relació a la Ronda Nord, la Crida s’ha posicionat en contra.

José Luís Fernández (Cs)

Per a Ciutadans és clau treballar en millorar el polígon sudoest i fer “un pla a deu o quinze anys vista per dignificar la gran pastilla de terreny que tenim”. Segons ha detallat Fernàndez, en matèria d’indústria i d’economia “s’ha de mirar cap al Vallès”, exercir de capital respecte a poblacions més petites de la comarca. “Tampoc ens hem d’oblidar d’oficis i sectors tradicionals que no tenen tècnics suficients i que Sabadell ha d’apostar per ells, com el metall o la indústria química”, ha dit. Sobre la Ronda Nord, Fernández ha reiterat l’aprovació del partit taronja alhora que diu que s’ha de repensar la ciutat perquè no estigui “fragmentada” per la Gran Via.

Lluís Matas (Junts)

Durant les seves intervencions, el regidor Lluís Matas ha parlat de les potencialitats de la ciutat en matèria econòmica, sobretot en àrees com “el rectangle del coneixement” -a l’entorn de la Gran Via- que diu que el seu grup ha prioritzat durant el mandat. “Tenim una situació envejable, amb bones connexions i amb l’exposició de la marca Barcelona”, ha defensat. Per a Matas, calen més incentius fiscals, programes de formació sobre noves professions i decidir-se per una cooperació publicoprivada a la Fira i a Vapor Llonch. A més, segons Matas, “sense Ronda Nord no hi ha competitivitat ni pacificació de la Gran Via”.

Antonio Roa (En Comú Podem)

“No podem anar a buscar indústria sense tenir una idea clara de què anar a buscar”, ha declarat Roa. Per això Sabadell En Comú Podem parla de la necessitat d’un “pacte de ciutat” per “identificar aquest nínxol de mercat i apostar per ell”. De la mateixa manera que altres candidats, Roa ha defensat que s’ha de fomentar la capitalitat de Sabadell amb relació amb altres municipis de l’entorn, així com la creació d’un Centre d’Innovació per mirar de potenciar una formació professional modernitzada a la ciutat.

Més informació:

Foto de portada: Pol Gibert (PSC), Èlia Soriano (ERC), Anna Lara (Crida), José Luis Fernández (Cs), Lluís Matas (Junts) i Antonio Roa (En Comú Podem). Autor: Jordi M.

Comments are closed.