Bustos i Somoza, a la banqueta dels acusats, a l'inici del judici de la peça 33 del cas Mercuri. Autor: J.d.A.

12 anys del cas Mercuri: la “lentitud” de la justícia exaspera l’acusació popular

Nou aniversari del cas Mercuri, l’escàndol de corrupció amb epicentre a l’ajuntament de Sabadell presidit per l’exalcalde entre 1999 i 2013, Manuel Bustos. Ja en van 12. I el més calent és a l’aigüera en plana judicial. Les principals peces del cas continuen a l’espera de judici. La lentitud de la justícia exaspera l’acusació popular.

En un comunicat la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, formada l’any 2012 per personar-se com acusació popular, manifesta que encara “tenim la confiança que la justícia exerceixi la seva raó de ser i repari el dany causat, esclarint tots els fets i depurant les responsabilitats dels encausats en l’univers delictiu de suborns, contra l’ordenació urbanística, tràfic d’influències, violació de secrets, malversació, prevaricació, falsedat documental, contractació irregular…”.

Però a la mateixa vegada lamenten que en el darrer any s’ha avançat molt poc, “menys del que seria just i desitjable”. Ho contextualitzen per la pròpia lentitud de l’administració de justícia, els canvis de funcionaris judicials -i de magistrats-, per l’aturada a causa de la pandèmia o per les pràctiques “obstruccionistes” de les defenses. Tot plegat ha alentit “en excés” la instrucció de les peces i el trasllat a judici.

12 peces actives

De les gairebé 40 peces, queden 12 actives, que ni s’han arxivat ni han arribat a judici. Darrerament només s’ha celebrat el judici de la peça 4 (el cas pendrive). Els acusats, Bustos, el seu cap de la Policia Municipal i el cap d’Urbanisme, van ser absolts. La peça 18 es jutjarà al gener. Afecta el cap d’Urbanisme de Bustos, Manuel Somoza, i el tiet de l’exalcalde, Melquíades Garrido, president del Gremi de Constructors. Se’ls acusa de tràfic d’influències per unes obres al carrer de Fernando Poo, al barri dels Merinals. Per altra banda, la peça 21, que afecta entre altres la nova directora dels Serveis Territorials d’Educació, Montserrat Capdevila, haurà d’esperar fins el març de l’any 2026. En aquest cas, que també esquitxa Garrido, s’investiga si l’empresa Sitjas Motor SL va pagar menys IAE del que havia de pagar després de la mediació de Garrido amb l’exregidora.

El més calent, a l’aigüera

La resta de casos estan a l’espera de data pel judici des de fa temps. Les dues principals investigacions a l’espera de judici van de la peça principal, que investiga possibles suborns al portaveu del PP entre 2003 i 2011, Jordi Soriano, però no esquitxa cap membre del govern bustista. I la peça sobre l’adjudicació del contracte de neteja viària i recollida de residus, que afecta bona part de la cúpula tant del govern de Bustos, començant pel propi Manuel Bustos i pel seu germà i tinent d’alcaldessa del ram, Paco Bustos, com de l’empresa SMATSA.

Però hi ha altres derivades importants també a l’espera de judici. Per exemple les presumptes col·locacions irregulars al Consell Comarcal i el Consorci de Residus per la qual Bustos s’arrisca a vuit anys de presó. O un presumpte delicte ambiental pels abocaments de runes a la finca protegida de Can Xupa que afecta Soriano i dos exregidors del govern, Joan Manau i Ricard Estrada, amb peticions de pena d’entre dos i quatre anys de presó.

Justícia que esdevé “injusta”

L’acusació popular denuncia el “col·lapse” permanent de l’administració de justícia a causa de la manca de recursos humans i materials. Tot plegat, diuen, fa que esdevingui “injusta”. L’acusació popular assegurà que batallarà per evitar que les dilacions acabin sent un atenuant pels acusats i que el temps hagi jugat al seu favor.

Foto portada: Manuel Bustos i el seu cap d’Urbanisme Manuel Somoza, al novembre de l’any passat, en el judici del cas pendrive, del que han sortit absolts. Autor: J.d.A.

Deixeu un comentari