Cuca Santos, durant el ple de constitució. Autor: David Jiménez.

L’oposició, en contra de la pujada d’impostos i taxes

  • El rebut mitjà de l’IBI augmentarà 4,87 euros mensuals. La taxa de residus, de mitjana, pujarà 1 euro al mes per llar.
  • Junts entra de forma oficial al govern 24 hores després de l’anunci.

Les últimes hores han sacsejat el tauler polític a Sabadell. El govern municipal va anunciar dimarts la seva intenció de portar al ple un increment significatiu de taxes i impostos de cara al 2024. La raó, segons va defensar Gibert en roda de premsa, és que fins ara havien assumit les conseqüències de la inflació amb el superàvit, però “la fórmula ja no dona més de si”. La mesura ha comportat dures crítiques per part dels partits de l’oposició, tant pel contingut anunciat com per la cronologia dels fets.

Per a Gabriel Fernàndez, portaveu d’ERC, la notícia no és cap sorpresa. “No està passant res que no haguéssim avisat que passaria el novembre del 2022”, comenta fent referència a la congelació d’impostos i taxes de l’any passat. En aquest sentit, exposa que és una decisió que “impacta de ple en les butxaques de les famílies i en els comptes dels autònoms i empreses” i que estudiaran la informació que han rebut per “fer propostes que ajudin els veïns i els sectors productius de la ciutat”. El marge de maniobra, però, serà mínim tenint en compte la folgada majoria absoluta.

Fernández (ERC), en una imatge d’arxiu.

En la mateixa línia, la Crida ha valorat com “simbòlic” que l’anunci de l’acord amb Junts es faci oficial hores després que el govern comuniqui l’increment. “L’afectació serà per a tota la ciutat, però sobretot per a aquelles més vulnerables”, destaquen. Cal recordar que la formació anticapitalista va demanar dilluns que es mantingués la tarifació social de la taxa de residus. Anna Lara va parlar llavors de mantenir l’exempció a les famílies més vulnerables, però el consistori preveu que tothom pagui un mínim de 15 euros anuals. “És raonable que tothom pagui encara que sigui poc”, va argumentar Gibert.

Joan Mena titlla de “frivolitat” la coalició de govern

Per part de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena lamenta que es plantegi “una pujada linial que afectarà igual les classes més poderoses de la ciutat que a les famílies en situació de vulnerabilitat”. En aquest sentit, el portaveu ha descrit com una “frivolitat” que es comuniqui el pacte amb els juntaires un dia després d’anunciar les ordenances fiscals. “Suposarà més despeses per a la ciutadania”, diu.

El portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, al ple. Autor: D.Jiménez.
El portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, al ple. Autor: D.Jiménez.

Per la seva banda, el Partit Popular ha criticat la despesa de l’últim mandat. “Aquests quatre anys s’ha dilapidat el superàvit, els ingressos de quatre anys i 6 milions més”, diuen en un comunicat. Els populars tampoc compren els arguments del govern en relació a la inflació, la COVID o la guerra d’Ucraïna i lamenten que es plantegi aquesta pujada uns mesos després de les eleccions. “Si mirem al nostre voltant aquesta despesa desorbitada no s’ha traduït en cap dels canvis estructurals que necessita la nostra ciutat”, diuen.

Finalment, Vox ha publicat una piulada on relaciona la compra del Museu del Gas amb l’increment mig del 15 per cent. “Dues notícies que s’entenen millor juntes”, exposen.

Més informació:

Foto de portada: part de l’oposició, en una imatge d’arxiu. Autor: David Jiménez.