2 anys de govern. Autor: David B.

Anàlisi. ‘Perfomance política, claques i contraclaques’

L’acte per retre comptes dels dos anys de mandat ha quedat qüestionat per les protestes del sindicalistes de l’ajuntament de Sabadell.

Travessat l’equador del mandat el govern municipal ha volgut donar una imatge d’unitat mitjançant una mena de perfomance política (més info: ‘Intent d’aparentar normalitat‘). Cosa gens estranya ja que les darreres setmanes han estat dominades per les fortes picabaralles entre els socis pel delicat tema del relleu a l’alcaldia.

La plaça del dr. Robert s’ha dividit pràcticament en dues parts pràcticament idèntiques. D’una banda, les claques de les quatre formacions que composen l’executiu local, assegudes davant l’escenari. D’altra banda, els sindicalistes de l’ajuntament de Sabadell que amb un acte reivindicatiu han volgut –i en gran part ho han aconseguit- rebentar l’acte d’autoafirmació de l’executiu local.

El format de l’acte, presentat per la periodista Elisenda Rovira, ha consistit amb unes breus intervencions de poc més d’un minut dels 14 regidors del govern municipal. Totes les intervencions han tingut un marcat to triomfalista entorn a les realitzacions desenvolupades en aquests dos anys. La cosa s’ha posat peluda quan ha intervingut el regidor d’àrea econòmica i recursos humans, Albert Boada (Crida per Sabadell), i els sindicalistes han incrementat la cridòria i l’esbroncada. L’edil ha intentat combatre-la apujant el to de veu fins a que les seves paraules han esdevingut autèntics crits.

Juli Fernàndez, 2 anys de govern. Autor: David B.
Juli Fernàndez, en la seva intervenció. Autor: David B.

Un altre aspecte a ressenyar ha estat la intervenció de Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), aspirant a l’alcaldia d’aquí  a finals de mes, que ha superat de llarg el minut estipulat on més que referir-se a la seva àrea de govern, ha entonat un discurs propi de l’alcalde. L’acte, que en conjunt ha estat força desangelat, ha finalitzat amb el parlament de Juli Fernàndez, que també ha hagut d’apujar el to de veu per acallar la cridòria dels sindicalistes, amb un discurs triomfalista sobre les realitzacions de l’executiu local.

Potser als organitzadors d’aquesta perfomance política els hi ha mancat l’habilitat de dedicar alguna menció a les reivindicacions dels treballadors municipals i  no ignorar-los olímpicament. De fet, la protesta sindical ha contrastat amb la retòrica social d’alguns regidors.

A la plaça, mentre es desenvolupava l’acte, hi ha havia l’autobús de donació de sang. Potser a aquest equip de govern li faria falta una transfusió de sang política, no sigui que acabi dessagnant-se.

Foto portada: els regidors del govern, amb l’alcaldessa de Badalona i el de Cerdanyola. Autor: David B.