Foto portada: bombers i veïns, aquest dimecres a la nit als Merinals. Foto: @CreuRojaSBD via Twitter.

Després de l’ensurt, ara a córrer: s’accelera l’estudi dels pisos dels Merinals

24 hores després del que podria haver estat una catàstrofe, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya s’ha compromès a accelerar el màxim possible l’estudi tècnic que ha de decidir si s’enderroquen els 170 habitatges amb problemes als Merinals com demanen els veïns o es rehabiliten. Aquest dimecres es va esfondrar parcialment un sostre, i quatre famílies van haver de ser desallotjades i fer nit fora de casa. Dues d’elles no poden tornar.  

Amb l’ai al cor encara, alguns veïns poden tornar aquest nit al seu habitatge, tot i que tant els que tornen com els que no van marxar fa mesos que temen que se’ls caigui literalment la casa a sobre. Fa almenys dos anys que ho denuncien de forma recurrent i en alguns casos els propis veïns han apuntalat els seus pisos per minimitzar riscos.

Mentrestant les administracions han parit un difícil acord per sortir del conflicte obert fa dos anys entre el veïnat i l’Agència de l’Habitatge. Llavors l’Agència, l’antiga ADIGSA, volia rehabilitar els pisos i els veïns que se’ls reallotgés en altres de nous com es va fer amb centenars de famílies més a la zona. Es van creuar informes contradictoris i iniciar una mediació poc fructífera. Un llarg estira i arronsa que acabarà amb un informe extern que es pagarà a mitges i liderat pel Col·legi d’Arquitectes (punt aquest que històricament no acaba de convèncer el veïnat perquè el veuen proper a les tesis de la Generalitat) i que s’estava cuinant a foc lent, això sí, amb signatura oficial de l’acord fa mes i mig.

Salten les alarmes

A tot això, l’ensorrament parcial d’un bloc ahir ha fet saltar les alarmes. I han sortit totes les pors i presses. Aquest dijous, l’Agència de l’Habitatge a través del secretari d’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, s’ha compromès a córrer tant com puguin. Segons el nou calendari, l’informe estarà llest abans de l’estiu, o almenys abans que acabi el mes de juny. L’anàlisi dels 170 pisos començarà aquest proper mes de març.

A hores d’ara s’està conformant l’equip del Col·legi d’Arquitectes que haurà d’estudiar l’estat dels pisos. Es trien entre els especialistes en patologies d’estructura i construcció.

“Hem volgut tenir els millors tècnics per portar a terme aquest estudi”, diu Serra en un comunicat signat i acordat també per l’Ajuntament. “Després d’aquest ensurt i del temps que porten esperant, és evident que cal donar als veïns i veïnes una resposta sobre la situació real dels seus habitatges i aquesta ha d’arribar com més aviat millor”, assegura l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

D’altra banda, la trobada entre administracions ha servit també per saber que l’enderroc d’un dels habitatges buits pendent d’enderrocar (els que es van incendiant de tant en tant) començarà, en principi, la setmana vinent.

Més informació: 

S’enfonsa part d’un bloc dels Merinals: desallotjades quatre famílies

Foto portada: operatiu aquest dimecres al barri, després de l’esfondrament dels pisos. Autor: @creuroja via Twitter.