Festa del Pi

La Festa del Pi de Maig de Sant Llorenç Savall al Vallès

Emmarcada en les anomenades festes maials, cada primer de maig se celebra a Sant Llorenç Savall la Festa del Pi de Maig. Aquestes festes mil·lenàries, provinents del nord d’Europa i de l’antiga Grècia, es perden en antics cultes a la vegetació i a la naturalesa, les quals adaptades pel cristianisme volien celebrar, entre d’altres, l’entrada del mes de maig caracteritzat per la fertilitat de la terra fent l’associació amb la fi de l’hivern, l’arribada de la primavera i el bon temps. Avui en dia, la funció ritual de la festa llorençana s’ha convertit en un element identitari i social del patrimoni cultural del municipi que reforça els vincles amb la natura i els seus habitants. Al Vallès, a més de Sant Llorenç Savall, les festes i celebracions entorn del pi, com hem anat veient en diferents articles d’aquest digital –Matadepera i Figaró-Montmany -són ben presents i vives.

A Sant Llorenç Savall, la Colla del Pi de Maig, fundada el 2012, és l’encarregada d’organitzar i gestionar – va prendre el relleu del Centre Excursionista Llorençà- la festa amb el suport de l’Ajuntament. Dos mesos abans, a finals de febrer, els seus membres comencen a preparar la celebració i es reparteixen les tasques: destacant la cerca d’un pi adient, d’una alçada de divuit a vint-i-dos metres que estigui en una ubicació que faciliti l’accés i la seva tala. Però la feina de la Colla no s’acaba aquí, a més cal demanar permís al propietari de la finca, fer els tràmits amb l’Ajuntament i acabar de vestir la festa: xarangues, cordes i material, forat a la plaça per alçar el pi, entre d’altres. Una de les característiques de la festa de Sant Llorenç és el manteniment tant de la tala de l’arbre com de la plantada del pi de forma manual. La festa es desenvolupa en dues jornades: el primer de maig -tala i plantada del pi- i  el darrer diumenge del mes quan es fa la grimpada i la baixada del pi – darrerament i de manera excepcional el 2019 es va fer la grimpada el 2 de juny per no coincidir amb les eleccions municipals i europees d’aquell any.

El primer de maig la jornada comença de bon matí amb la trobada de la Colla, vestits amb una camisa de color verd i mocador vermell, per anar tots plegats cap al bosc a buscar el pi elegit. Un cop arribats, i després d’agafar força amb un bon esmorzar -compartit amb nens, nenes i pares de l’escola de primària Josep Gras i de famílies del municipi i públic que comencen a arribar- Jaume Valls, auquer i membre de la Colla, llegeix l’auca preparada per l’ocasió i tot seguit s’inicia la tala amb el xerrac de dues mans a cura de membres de la mateixa Colla. Aquests van fent torns per parelles fins que l’arbre comença a cedir i espetega contra el terra, llavors el silenci expectant és substituït pels crits i els aplaudiments de tots els presents. L’arbre s’instal·la en un tractor, el qual l’arrossegarà pel camí forestal, acompanyat de la xaranga, veïns i públic, fins a la Plaça Major, la qual està presidida pels gegants de Sant Llorenç: en Joan Muntada i la Guida de Sa Vall.

Carregat a l’esquena d’homes i dones el pi entra a la plaça on se li pela l’escorça i se li lliguen els llibants per fer-lo pujar ben dret; tot això acompanyat pel so de gralles, tabals i timbals. Es crida els assistents a participar en l’aixecada manual de l’arbre. Amb la traça i experiència dels membres de la Colla i altres tiren de les cordes l’arbre és plantat al bell mig de la plaça amb èxit. Llavors, sonen forts aplaudiments. L’acte finalitza amb el Cant dels Segadors i el ball dels gegants per després anar al passeig de la Rectoria a gaudir d’una arrossada popular. La jornada s’acaba a les set de la tarda amb una ballada de sardanes.

L’arbre presideix la plaça fins al 2 de juny -com dèiem més amunt, en aquesta edició de forma excepcional- quan la Colla del Pi es reuneix a les onze del matí per preparar la grimpada del pi; aquesta edició només serà infantil. Al migdia nens i nenes intenten pujar l’arbre rebent l’ovació del públic que s’ha anat concentrant a la plaça. Un cop  finalitzada la grimpada es desfalca el pi del seu forat i comença la baixada fins que queda estès longitudinalment al terra de la plaça. Llavors l’arbre es talla amb serra mecànica i membres de la colla i algunes persones recullen una o dues llesques del tronc com a record de la festa. Any rere any la Festa del Pi de Maig és un dels esdeveniments culturals més destacats de Sant Llorenç Savall que reuneix a la plaça, al voltant del pi, a la majoria del poble i molts visitants en una festa que ha perviscut per l’interès dels mateixos habitants.

Comments are closed.