Mercat de Campoamor. Autor: David B.

De tancar a tenir cua: mitja dotzena de peticions per ser paradista al Mercat de Campoamor

Futur per al Mercat de Campoamor. D’estar gairebé tancat a rebre mitja dotzena de peticions per obrir noves parades en una setmana. Així ho ha pogut saber aquest digital i ho han confirmat tant l’Ajuntament com l’entitat Poble del Sud de Sabadell, que ha liderat l’oposició al pla del govern municipal per tancar la llotja. 

L’associació Poble del Sud de Sabadell va liderar l’oposició al pla per tancar el mercat el 31 de març. Un cop posposat el tancament, ara s’han dedicat a buscar-hi paradistes interessats i pentinar els barris del sud a la recerca de futurs operadors. L’operació ha tingut èxit: “n’hem trobat sis, i del barri”, assegura el president de l’entitat, Ramón Giménez. Les instàncies ja s’han presentat, en tots els casos són dels veïns dels barris, alguns ja tenien negocis i altres el volen tenir a partir d’ara. Segons Giménez, cinc possibles paradistes es dedicaran a l’alimentació i un altre no ho és. L’Ajuntament confirma que en els darrers dies s’han registrat mitja dotzena de peticions.

La intenció de l’entitat és trobar paradistes per la nau central del Mercat, que ara té només una joieria i el bar, que canviarà de mans. En total hi ha una quinzena de parades en aquest passadís central.

“El barri està viu, s’ha demostrat, i hi ha gent del barri interessada en el Mercat”, ha assegurat Giménez. “Ens estan arribant moltes sol·licituds”, assegura. Bona part d’elles ja han iniciat els tràmits per tenir la parada. “Ens hem mogut, hem fet molt carrer, hem penjat cartells, hem estat a peu de carrer, a tots els costats, a les xarxes i hem trobat gent interessada en que el mercat sobrevisqui”, assegura.

El Mercat de Campoamor es va construir als anys 80. Mai ha estat reformat ni ha aconseguit gran inversió de l’Ajuntament. Amb l’anterior govern es va dissenyar un projecte de reforma, i un concurs d’idees, pagat en part per fons de la Comissió Europea. Però no va donar temps a dur-lo a la pràctica.

La polèmica del Mercat de Campoamor

Durant la campanya electoral, i vista la decadència de la llotja, sense gent interessava en obrir parada i amb els nous models de consum a la zona, el PSC va proposar enderrocar el mercat per crear-hi un centre cultural i alguns habitatges de protecció. Un cop guanyades les eleccions i ja al govern, el pla passava per tancar les portes del Mercat el 31 de març de 2020. La idea es va trobar amb certa oposició, entre els pocs paradistes (més info: “S’ha mort per deixadesa”) i alguns veïns, liderada per l’entitat Associació Poble del Sud. En una assemblea veïnal a començaments de desembre, l’alcalde de Sabadell, Marta Farrés, es va obrir la porta a posposar el tancament de la llotja.

Finalment fa un mes es va aprovar al ple una moció per buscar una sortida consensuada (més info: ‘La polèmica del Mercat de Campoamor arriba al ple; el PSC no renuncia al seu projecte‘). Es consolidava així el pla per deixar perviure el mercat més enllà del 31 de març. Però el PSC, així ho ha dit en ple i públicament en diverses ocasions, no renuncia al seu projecte: fer un centre cultural i enderrocar l’actual mercat. Però la moció va obrir la porta a un projecte consensuat. Ara, amb cua per tenir parada al mercat, el pol comercial del barri podria tenir una nova vida.

La taula decidirà

Segons han confirmat fonts municipals a aquest digital, la tramitació de les noves parades serà analitzada per la taula de debat que va sorgir del ple. Tot el que tingui a veure amb el futur del mercat de Campoamor passarà per aquest espai.

Qui forma la taula? Els sis grups municipals, les quatre entitats veïnals del districte 6 (Espronceda, Campoamor, Les Termes i la Creu de Barberà) i altres entitats com la Ludoteca Margarida Bedós, l’associació Poble del Sud, els Sentinelles d’Arkëmis, La Taca o el centre social l’Obrera.

Foto portada: el passadís central del Mercat de Campoamor, que s’intenta revitalitzar. Autor: David B.