Esteve Argemí, un dels ponents de l'Audiència Memorial. Autor: David Chao.

Esteve Argemí, nét de l’alcalde Relat: “L’avi era una persona molt estimada”

Dijous 17 de febrer de 2022 s’ha celebrat l’anomenada Audiència Memorial a l’Auditori del Casal Pere Quart, on una dotzena de sabadellencs han pogut explicar els seus records personals i les seves històries familiars sobre la Guerra Civil i la dictadura franquista (més info: ‘12 testimonis en primera persona sobre la Guerra Civil i la dictadura‘). Un acte de memòria polièdric a partir de testimonis en primera persona que abracen tres generacions diferents. Aquesta és la història d’Esteve Argemí, nét del primer alcalde franquista de Sabadell, Esteve Maria Relat, qui també va ser màxima autoritat municipal durant la dictadura de Primo de Rivera.

El silenci quan es pronunciava la paraula ‘Guerra Civil’ o ‘franquisme’ també estava present en les cases del bàndol nacionalista. Així ho ha recordat aquest dijous Esteve Argemí, nét de primer alcalde franquista de Sabadell l’any 1939, Esteve Maria Relat, en l’Audiència Memorial. L’avi d’Argemí també va erigir-se al capdavant de l’Ajuntament durant la dictadura de Primo de Rivera. Relat va ser empresonat més d’una vegada, va ser expulsat de la segona alcaldia pels falangistes i tenia algunes acusacions feixistes, però Esteve Argemí assegura que el seu avi tenia molta bondat:

“Ell es va negar a col·laborar amb una contribució per mantenir el cos repressiu de Sabadell i això li va costar bastants problemes. L’avi no va suposar cap problema per la revolució i va ser una persona molt estimada per Sabadell. De fet, va ser absolt gràcies també a la intervenció de Lluís Companys que va reconèixer la seva ajuda”.

En aquest sentit, Argemí ha assenyalat que Relat va afavorir la fugida d’alguns represaliats. Ell, de fet, també va haver de fugir de Sabadell i anar-se’n a Manresa durant els primers temps de la Guerra Civil, fet que va afectar de ple a la seva família: l’àvia d’Argemí (l’esposa de Relat) també va ser detinguda, fins i tot condemnada a mort, igual que la seva mare i la seva tieta:

“Les seves filles també van ser detingudes. No tinc documentació per saber què va fer la més gran, sé que va estar detinguda, però no sé què va fer; les altres dues, la Maria Dolors i la meva mare, la Roser, van estar un temps a la txeca de Saragossa”.

El nét de l’alcalde Relat coneix la major part de la història per les cartes que tant els seus pares com el seu avi van escriure. Algunes, però, contenien històries “molt amargues” i “molt dures”, tal com ha reconegut el sabadellenc. L’expulsió de la segona alcaldia, després de la guerra, va ser difícil de pair per a la família; ja que, ara, vist amb perspectiva, el seu nét creu que va ser una decisió errònia, però, per contra, celebra que actes com l’Audiència Memorial d’aquest dijous, encara que siguin molts anys després, puguin revalorar la història i dignificar els seus protagonistes.

Més informació:

Foto portada: Esteve Argemí, un dels ponents de l’Audiència Memorial. Autor: David Chao.