Diari de campanya (7). De mobilitat i habitatge

Només queden 10 dies per a les eleccions municipals. Després del debat entre alcaldables organitzat pel Cercle d’Entitats, els partits encaren la segona part de la setmana amb noves propostes electorals. Tot i les diferències entre les formacions, dos temes han predominat l’agenda d’aquest dijous: la mobilitat i l’habitatge.

[Nota de la redacció: aquesta informació és viva i es va actualitzant al llarg del dia a mesura que les formacions polítiques van presentant les seves propostes]

Farrés, teixint complicitats a la Cambra

Trobada matutina de Marta Farrés amb la Cambra de Sabadell per explicar les propostes econòmiques del PSC. La candidata ha reivindicat les polítiques que ha executat l’actual govern al llarg del mandat. “El primer element diferencial en aquests quatre anys és que ens hem pogut asseure amb tothom, sense prejudicis”, ha dit Farrés en referència als seus predecessors a l’alcaldia. “Crec que nosaltres guanyarem les eleccions, el tema és veure per quant guanyem i amb qui fem pactes”, ha comentat.

En aquesta línia, la cap de llista del PSC ha deixat clara la seva posició: l’Ajuntament ha d’ajudar a crear riquesa. “Que quan algú vulgui invertir a la ciutat li posem totes les facilitats per instal·lar-se i crear llocs de feina”, ha insistit. També cal “ajudar a crèixer a les empreses que ja són aquí”, matisa. L’alcaldessa ha aprofitat per posar en valor accions del mandat com el hub aeronàutic, la decoració nadalenca -que ha rebut elogis per part del president de la Cambra, Ramon Alberich- o els metres de sòl industrial que el consistori treu a concurs. El SurfCity -el president ha expressat el desig que es reprengui- també ha centrat part de la conversa. “És un projecte que em continuo creient”, ha defensat Farrés.

Montse González, Ramon Alberich i Marta Farrés, a la Cambra. Autor: twitter Cambra.

Pel que fa al comerç, Farrés ha apuntat que aposten per millorar la Via Massagué. “La rambla comercialment ens funciona, els diners que tenim els hem de destinar a les coses que no ho fan”, ha dit. Un altre dels punts clau ha girat al voltant de les infraestructures. Farrés ha defensat la Ronda Nord com una via que permetrà exercir de “capital”, sobretot tenint en compte que Sabadell “es beneficiaria” del potencial creixement de Castellar. “Quan tinguem encaminada la Ronda Nord hem de començar a parlar d’una altra infraestructura que és la Ronda Est”, ha dit. A més, demana connexions ferroviàries com la unió de la línia vallesana amb Barcelona pel túnel d’Horta o l’estació de Can Llong. D’altra banda, l’alcaldable insisteix en el potencial econòmic que té la zona del Ripoll per atreure empreses.

Cal destacar també que el PSC, des del barri de Campoamor, ha fet un seguit de propostes d’habitatge. El partit proposa la cessió de solars municipals a cooperatives, fundacions i d’altres promotors per fomentar la construcció d’habitatge de lloguer a preu assequible. En aquest sentit, els socialistes reivindiquen el seu treball fet durant el mandat, tant pel que fa a la construcció d’habitatge com en la lluita contra “les ocupacions conflictives”.

ERC denúncia la situació de Rodalies

L’alcaldable Gabriel Fernàndez ha participat en un acte a Barcelona, on representants d’Esquerra Republicana han denunciat la situació actual de Rodalies. “El Partit Socialista és el responsable de la gestió i no pot ser que tinguem un govern que com que és del mateix partit que els de Madrid sigui incapaç de plantar cara i defensar els nostres veïns”, ha dit Fernàndez. En aquest sentit, el candidat ha dit que si finalment surt escollit alcalde exigirà inversions immediates en Rodalies, el traspàs de les competències i l’arribada definitiva de l’estació de Can Llong.

Gabriel Fernàndez i Juli Fernàndez, avui. Autor: Cedida.

En la mateixa línia, el conseller de Territori i exalcalde de la ciutat, Juli Fernàndez, ha acusat PSC i PSOE de les constants incidències que pateixen les línies de RENFE a Catalunya. “Cal que s’assumeixin les responsabilitats d’haver abandonat als ciutadans de Catalunya durant dècades”, insisteix.

La Crida: oposició al Quart Cinturó i ciutat dels 15 minuts

Des de l’avinguda de les Palmeres (Can Deu), la Crida per Sabadell ha tornat a mostrar la seva oposició a la construcció de la B-40 o Quart Cinturó. La formació ha posat una gran tela negra al terra per tapar la zona verda que ara té l’avinguda, buscant simbolitzar com quedaria l’asfalt en cas que la via passés finalment per aquest carrer.

“Apostem pel desenvolupament de la línia orbital ferroviària, la connexió en tren, en tramvia o en autobusos segregats d’alta capacitat amb Castellar, la dotació de noves línies d’autobús o de tramvies interurbans que lliguin Sabadell amb els municipis del seu entorn i l’execució d’una xarxa de carrils bici interurbans que, juntament amb els existents, permetin una connexió ràpida, segura i competitiva amb els principals nodes d’activitat propers a la nostra ciutat”, ha dit la politòloga Georgina Monge.

Com a solució als problemes de mobilitat, l’alcaldable Nani Valero ha explicat que proposen un model de ciutat de 15 minuts que permeti moure’s de manera sostenible. “Apropar els serveis i generar més teixit”, descriu. Per fer-ho, la formació vol desenvolupar una xarxa d’eixos cívics i complementar-la amb una millora dels espais per a vianants i una xarxa ciclable adequada. “Redefinirem la xarxa d’autobusos en una reforma integral del sistema de transport urbà per tal de fer-lo competitiu respecte al vehicle privat; i paral·lelament desenvoluparem una xarxa de camins escolars”, ha definit Avellaneda, urbanista i membre de la candidatura.

Ciutadans

Després de la visita de Carlos Carrizosa, el partit taronja ha rebut avui la visita de Marina Bravo, diputada de Ciutadans al Parlament de Catalunya. Bravo ha acompanyat l’alcaldable Joan García en la carpa informativa que ha muntat el partit al Parc Central del Vallès. Bravo ha defensat que Sabadell necessita infraestructures com la Ronda Nord i la Ronda Sud per facilitar la mobilitat dels vehicles i descongestionar la ciutat. “Estan planificats i tenen reserves d’espai, però no estan sent executats i servirien per connectar millor Sabadell amb el seu entorn, així com pacificar el centre”, defensa la diputada.

Per altra banda, Joan García ha aprofitat la localització de la carpa per apuntar les necessitats de Campoamor i el sector sud. “Encara tenim pendents projectes com arreglar tot l’entorn del CAP o solucionar el problema del mercat municipal amb la construcció d’un parc, propostes que només veiem en plànols i renders i que acaben sent nous incompliments del PSC”, declara l’alcaldable.

Junts, sobre habitatge a la Caserna

Des de la Caserna de la Guàrdia Civil, Matas ha defensat que l’equipament ha de “passar a ser de la ciutat” -actualment és propietat de l’estat-. La seva aposta és aprofitar per fer allà habitatge de lloguer assequible. “Molts dels joves i la gent gran tenen la necessitat de marxar de Sabadell o anar-se a altres barris”, ha lamentat Matas fent referència als preus de lloguer i la manca d’ofertes assequibles a la ciutat. En aquest sentit, el partit planteja augmentar el parc d’habitatge públic, passant del 2 per cent actual al 3 per cent. “Vimusa que funciona bé i pot ser el mecanisme per construir habitatge social”, diu el candidat.

Pel que fa a l’habitatge per a persones amb necessitats específiques, Matas ha exposat que la proposta de Junts són els pisos tutelats. Per a les persones sense llar, Matas ha defensat el model de housing first -un primer pis on rebre atenció- per a les persones sense llar. D’altra banda, l’alcaldable ha deixat caure que l’institut que demanda el barri de La Creu Alta es podria encabir a la superfície de la Caserna.

Yolanda Díaz entra en escena

Joan Mena continua col·leccionant suports a deu dies de les eleccions. Si fa uns dies anunciava el suport públic d’una dotzena de regidors dels governs d’Antoni Farrés, avui ha estat la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de treball, Yolanda Díaz, a través d’un video difós a xarxes.

Sentim proposa habilitar l’edifici de Correus com a espai cultural

L’alcaldable de Sentim, Marta Morell, ha presentat una proposta per fer de l’edifici de Correus de la via Massagué un nou equipament cultural. “Veiem que manca una sala d’exposicions a la nostra ciutat, i que tant el Museu d’Art com el Museu d’Història s’han quedat petits”, ha comentat Morell. En el marc de la cultura, Morell ha proposat millorar el Museu d’Art amb dues opcions: o bé buscar un espai alternatiu al museu, o ampliar el mateix edifici.

La representant del partit ha assegurat que la cessió d’aquest edifici de Correus és imprescindible, i també ha posat el focus en la creació d’un nou pla de museus: “intentarem que en un període inferior a un any, desde que es constitueixi el consistori, la ciutat tingui un nou pla de museus”. Morell ha afirmat que aquests aspectes estaran al centre de la seva agenda política. Durant l’acte de presentació, Marta Morell ha estat acompanyada del poeta sabadellenc i número 11 de la seva llista electoral, Jesús Pico. Per altra banda, Sentim Sabadell escalfa motors pel seu acte de presentació que se celebrarà el dimarts 23 de maig a les 19:30h al carrer dels Gitanos.

El PP referma l’aposta per l’emprenedoria

Nova proposta del Partit Popular encaminada a promoure l’emprenedoria. Des del partit han proposat la creació dels premis ‘Impacta +50’, que consistiria en premiar anualment les propostes empresarials més innovadores presentades per sabadellencs de 50 anys o més. Segons explica la formació, l’Ajuntament ajudaria a posar els projectes en marxa ajudant-los econòmicament.

D’altra banda, la candidata Cuca Santos i María Melero -tercera a la llista popular- han visitat aquesta tarda l’il·lustre Col·legi d’Advocats de Sabadell.

PDeCAT

Amadeu Papiol, candidat del PDeCAT, ha estat el protagonista de la primera entrega d’entrevistes als alcaldables de la ciutat que publicarà diàriament l’iSabadell fins a final de campanya.

Comments are closed.