Proves PCR Ca n'Oriac. Autor: David B.

Coronavirus: primers indicis que els contagis comencen a frenar

Les males notícies sobre la pandèmia de Covid s’acumulen pel que fa a les persones que pateixen el virus amb més problemes. Així des del passat dijous han mort cinc persones a l’hospital Parc Taulí per la Covid-19 i els ingressos s’han acostat al centenar, malgrat que aquest dimarts han baixat una mica. El Taulí està en alerta davant l’evolució de la pandèmia i una mostra és que, com a la primavera, s’han prohibit les visites.

Però l’anàlisi de les darreres gràfiques mostra certa llum. Incipient encara. I caldran alguns dies encara per confirmar que els nous contagis s’estan frenant. Però no tot són males notícies. En tot cas ara hi ha certs indicis: els contagis tornen a créixer a menys velocitat a Sabadell. Així ho denoten els nous casos detectats la darrera setmana, fins aquest dimarts 15 de setembre.

En els darrers set dies s’han detectat 220 nous casos positius de coronavirus, segons la informació del Mapa de casos de coronavirus per municipis. És una lleugera frenada respecte les darreres setmanes, quan anaven rondant els 300. La darrera setmana ha estat la setmana en la que els nous contagis han crescut menys a Sabadell des de finals de juliol. Durant l’agost s’han detectat sempre entre 240 i 300 nous casos per setmana. Per tant, de confirmar-se no és el que virus no es reprodueixi (el gran maldecap de SARS-Cov2 ha estat la seva gran capacitat reproductiva associada a una letalitat més elevada del previst) sinó que està anant enrere.

Tenint en compte el funcionament de la pandèmia des de l’inici, si es confirma un alentiment de contagis es notarà en una o dues setmanes també a l’hospital, i finalment en el nombre de defuncions. D’igual manera que els contagis van pujar la segona setmana de juliol però al Taulí els canvis no van arribar fins a finals de mes o gairebé ja a l’agost, si ara els contagis es frenen la pressió assistencial a l’hospital baixarà en uns dies. No obstant, la part positiva encara és prou provisional com per fer-ne categoria i caldrà veure l’evolució de la pandèmia en els propers dies, més tenint en compte que ara sí ha començat la ‘nova normalitat’ amb tothom (qui en tingui) a la feina i milers de nens i adolescents a les escoles i instituts.

Anant a una escala més petita, a Àrees Bàsiques de Salut, l’alentiment de nous casos també es deixa entreveure. Així han crescut menys del que ho estaven fent a l’entorn del CAP Centre (recordin que és bàsic perquè dues de cada tres places de residències de gent gran estan en aquest àmbit) i s’han frenat els contagis a l’àmbit de Torre-romeu (hi havia hagut un brot a la Fundació Atendis de Can Roqueta). Després d’un estiu complicat a la zona sud i nord, amb cribatges massius i centenars de proves PCRs, les gràfiques mostren un lleu frenada en aquestes zones, com també a la resta de la ciutat. Amb tota la prudència del món, si no hi ha repunts, el brot estival pot estar frenant-se.

Més informació: 

Els pacients amb Covid ingressats al Taulí arriben a xifres inèdites des de maig

Coronavirus: l’agost acaba amb estabilitat en els contagis però més hospitalitzats i defuncions

Coronavirus: les coses no van bé i tampoc a Sabadell

El coronavirus, lluny d’estar sota control

Sabadell frena la corba

Les hospitalitzacions per coronavirus es tripliquen en una setmana

Creixen els ingressos per coronavirus al Taulí per primer cop des d’abril

El coronavirus repunta a Sabadell

Sabadell segueix escapant del rebrot: 11 nous casos de coronavirus en una setmana

Sense indicis de rebrot a Sabadell

Foto portada: cues al CAP Ca n’Oriac per participat de les proves PCR al barri, a mitjants d’agost. Autor: David B.